ABC Op Weg
 Linda Gout 
Agenda

07-01-2015
Ouders, vertrouw op uw ONDERBUIKGEVOEL en de SYMPTOMEN van uw kind.
Onderbuikgevoel (1), Fingerspitzengefühl (2), een stemmetje in je achterhoofd, je kunt je vinger er niet achter krijgen (3) enz. Hoe vaak heb je hier als ouder mee te maken. Ik denk vaak maar je staat er niet bij stil. Hoe kan het zijn dat we afgeleerd zijn óf niet aangeleerd hebben gekregen om hierop te vertrouwen. In vroeger

Lees verder...   

25-06-2014
De schooldag begint.
De weg naar school verloopt met wat haperingen prima. Dirk wilde zich vanmorgen niet aankleden en werd dwars en verbaal luidruchtig. Het gebruikelijke gedonder aan de ontbijttafel en het weggaan is hier meer regel dat uitzondering. We liepen de school in waar Dirk tegen de afspraak voor mij uit rende.

Lees verder...   

09-04-2014
Hoogsensitief en de natuur.
Heerlijk, we gaan lekker naar het bos. Ik hou van de natuur, de geuren, de kleuren, de energie die er hangt én de kans om dieren te zien die zich vrij kunnen bewegen. Lekker met de auto om wat verder van huis een mooie wandeling te maken. De parkeerplaats doet vermoeden dat het lekker rustig is in de omgeving. Ik stap uit en ga enthousiast op pad. Maar wat gebeurt er nu?

Lees verder...   

15-10-2013
Loslaten.
De Kindercoach Het lijkt wel een raadsel; Wat gebeurt er als een kindercoach zonder coachkinderen komt te zitten? Dan kakt hij in. De inspiratiebron is er niet meer. Het vuur is eruit. Hij vraagt zich af hoe het nu verder moet.

Lees verder...   

14-10-2013
Het helen van het kind in jezelf.
Je weet het niet meer. Waarom doet jouw kind niet wat jij wil? Waarschuwingen helpen niet, straf heeft niet het gewenste effect, zelf heel boos worden werkt niet meer. Jij en je man schieten steeds vaker uit je slof, de sfeer in huis heeft er onder te lijden en je gaat steeds op zoek naar hardere maatregelen. Net zolang tot je kind weer een ‘gewenste’ reactie geeft.

Lees verder...   

13-10-2013
Wat heeft een trauma te maken met een onderbroek?
Rondlopen met en trauma is als rondlopen met een niet goed passende onderbroek. Het trekt
constant je aandacht, het leidt af, het voelt irritant en je wil er vanaf. Als je niets aan dat probleem doet blijft het je dag beheersen en dan heb ik het over die onderbroek. Hoe kom je af van die aandacht absorberende, irritante, rottige onderbroek! Wil je het simpele antwoord weten?

Lees verder...   

11-10-2013
Hoe belangrijk is klokkijken?
Je bent 12 jaar en je zit in groep 8 van de basisschool. ‘sMorgens sta je op, kleed je aan, gaat naar beneden, ontbijt, poetst je tanden en dan …. ja, en dan. De school begint om half negen, vijf dagen in de week. Maar hoe weet je nu wanneer je weg moet? Een klok biedt uitkomst, vader of moeder zegt regelmatig dat je nu moet opschieten.

Lees verder...   

25-07-2013
Het Fluisterkind
Het geruststellende is dat Janita duidelijk laat merken dat zij, ondanks dit boek, ondanks diepe dalen en grote hoogten, ondanks enorme fouten en successen iemand is die nooit klaar is met 'leren leven'. Het boek neemt mij mee op reis en het zou net zo goed mijn leven kunnen zijn. De verhalen komen niet overeen met mijn leven maar wel de emoties die het teweeg brengt.

Lees verder...   

24-07-2013
Beelddenken en ‘Ik leer anders’
Beelddenkers behoren tot een groep mensen die anders denken, leren, ervaren en leven dan de meerderheid. Op school worden beelddenkende leerlingen ondergewaardeerd omdat ze niet kunnen laten zien waartoe zij in staat zijn terwijl zij een gave hebben. Ongeveer 93% van de mensen denkt in woorden, regels, tijdsbestek en in stappen. Bij 7% verloopt de informatieverwerking via beelden, ervaringen, geuren, klanken en herinneringen.

Lees verder...   

23-07-2013
Bang om te gaan slapen.
Dit is de titel van een hoofdstuk uit AngstWijzer van Charlotte Visch. Er staat een heus recept in om slaapangst te veroorzaken of om deze te versterken.
Onder het kopje “Hoe bezorg jij je kind slapeloze nachten?” staan vier opties: Ontkennen: “Er is niets om bang voor te zijn”.

Lees verder...   

20-07-2013
Morgen weer zo’n dag a.u.b.!
Ze vertelde mij dat haar middelste zoon zijn kamer zo saai vond. Vader had de kamer onder handen genomen maar niet naar meneer zijn wensen. Er was te weinig kleur en het was te saai. Toch wilde hij zijn vader niet voor het hoofd stoten en klaagde niet. Bij moeder werd er wel geklaagd en dat maakt indruk.

Lees verder...   

19-07-2013
Morgen is alles anders.
Zo ‘s-morgens gaat het wel. De ochtendroutine laat de tijd verstrijken. Opruimen en fruit maken. De kinderen kunnen zichzelf inmiddels vermaken, een zorg minder.
Als het politieagentje spelen eenmaal begint dan lijkt het hek van de dam. Er ontstaat dan een modus waarin het niet meer goed kán gaan.

Lees verder...   

18-07-2013
Pauze.
Het was een zware dag, zo vertelde ze. De hele dag zorgen, spelen, wandelen en vooral eten geven. In- en weer uit bed, wassen, eten maken. Is dit het dan?
Deze hoogsensitieve vrouw heeft graag de touwtjes in handen. Een gevoel van vrijheid om te doen en laten wat ze wilde. Daar was goed mee te leven.

Lees verder...   

18-07-2013
HSP eet met u mee
Tjonge, jonge wat een openbaring. Als hoogsensitief persoon met die mooie afkorting HSP neem je de emoties en gevoelens van de mensen om je heen over. Blijdschap, twijfel, verdriet, onzekerheid, angst, zelfverzekerdheid, boosheid, euforie en depressie. Als zij in gezelschap is dan krijgt ze het vroeg of laat benauwd. Soms al van tevoren maar het kan ook op ieder willekeurig moment in de groep zijn. Een onbeduidend gevoel overvalt haar, bekruipt haar langzaam of sluimert voor langere tijd met een bittere afdronk als gevolg.

Lees verder...   

17-07-2013
De communicatie tussen een beelddenker en een HSP’er.
Ken je die mop van die ….Nu kan ze er moppen over vertellen maar er zijn tijden geweest dat ze dat alleen maar kon wensen. Probeer maar eens als nietvisueel ingestelde naar een verhaal te luisteren dat verteld wordt door een beelddenker.

Lees verder...   

13-07-2013
HSP en een druk stadscentrum
Zet een hoogsensitief persoon, in de volksmond HSP’er genoemd, in een druk stadscentrum en je krijgt paniek. Nou ja, een zeer onaangenaam gevoel, onoverzichtelijkheid en de drang om te vluchten. Voor een goed doel wil ze best haar grens opzoeken, ze staat namelijk achter het doel en buiten de verantwoordelijkheid, tenminste dat maakte ze zichzelf wijs.

Lees verder...   

12-01-2013
Thuis in ... Meppel
Op 16 december 2012 verscheen mijn eerste krantenartikel in de "Thuis in ... Meppel". Dat ging niet vanzelf want hoe kom je nu in de krant?

Als zelfstandig ondernemer is het handig om je naam zo her en der te laten slingeren en hoe makkelijk is het om een visitekaartje te maken. Laat er dan een 'mannetje van de krant' zomaar tegen jouw kaartje aan lopen en natuurlijk nog ruimte in de krant hebben én een deadline voor de kopij in z'n nek voelt hijgen. Zijn telefoontje miste ik maar ik vond een onbekend telefoonnummer in mijn smartphone en besloot te gaan luisteren wie ik gemist had. Want je mist iets pas als je weet wat het was … nou ja, zoiets dan.

Begin vorig jaar trok ik de stoute schoenen aan en reed dagenlang naar Burgum in Friesland. In dat kleine Friese dorpje staat een opleidingsinstituut dat zou gaan fungeren als sluis naar een heel nieuwe wereld. Een topwereld mag ik wel zeggen. Dit nieuwe universum draagt de kille naam kindercoaching. Nu vind ik coaching geen mooi woord dus heb ik die voor mijzelf vervangen door "anker" dat staat voor standvastigheid en hoop.

Met al mijn kennis en kunde maar vooral mijn ervaring in de Jeugdgezondheidszorg ging ik enthousiast aan het schrijven. Er waren een aantal spelregels zoals een pakkende kop, een korte inleiding waarin men geprikkeld moet worden het artikel te gaan lezen en een maximaal aantal woorden. Eitje, dacht ik en daar ging ik. Gewapend met pen en papier, ik schrijf graag, en later toetsenbord en computer (beeldscherm is zó strippenkaart). Gut, ik zou wel een boek kunnen schrijven over kindercoaching, opvoedcoaching en mijn nieuw opgedane gouden ei coach en trainer "ik leer anders".

Beknopt en inhoudelijk sterkt moest het worden, het moet de lezers informeren maar ik wil ook mijn nieuwbakken praktijk ABC Op Weg promoten. Welke toon zet je dan en wat is de uitwerking van de gekozen woorden. Het is een mooi artikel geworden waar ik trots op ben, mijn eerste krantenartikel gedrukt in zwarte inkt op echt krantenpapier.

Wat ik duidelijk wil maken is dat mensen die bestempeld zijn met wat voor bijzonderheid of uniciteit zij ook behept zijn gezien worden als persoon zoals er velen zijn. Ik denk dat er net zoveel mensen zijn zonder label/stempel als mét. Wie is er dan "anders" in een wereld waar we niet meer weten wat "normaal" is.

Lees verder...   

ABC Op Weg
Linda Gout
Steenwijk
06-28118088
praktijk@abcopweg.nl
Nieuwsbrief inzien
Aanmelden:
Naam
Emailadres